Gaver
Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør
Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør har et todelt oppdrag i sitt formål. I tillegg til å være langsiktig eier i Sparebanken Sør har stiftelsen anledning til å gi bidrag til allmennyttige formål i Agder og Telemark. Stiftelsens generalforsamling vedtar de økonomiske rammene for utdeling av midler i forbindelse med godkjenning av foregående års regnskap, administrasjonen utreder aktuelle prosjekter og styret tar formelt stilling til disse.
MERK: Sparebanken Sør og Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør er to ulike enheter, og både banken og stiftelsen bidrar til allmennyttige tiltak i regionen. Banken gir gaver basert på søknader. Stiftelsen tar i utgangspunktet ikke i mot søknader, men tar i større grad selv initiativer til prosjekter i samspill med relevante fagmiljøer, mulige samarbeidspartnere og aktører.
På denne nettsiden er det Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør som presenterer sin strategi for ressursene stiftelsen disponerer til allmennyttige formål. Informasjon om bankens gavearbeid og søknadsfrister finnes på bankens egne hjemmesider. Alle som undersøker mulighetene for bidrag oppfordres til å sette seg godt inn i både banken og stiftelsens ordninger.
Stiftelsens strategi sikter i hovedsak mot prosjekter som skal bidra til å utligne forskjeller og forebygger levekårsutfordringer i Agder og Telemark. Samtidig avsettes det årlig en andel midler som kan tildeles ideelle organisasjoner som baserer sitt arbeid på frivillighet, og der hensikten er å støtte opp under mennesker som har falt på utsiden eller trenger en hånd for å komme tilbake til en verdig tilværelse.
Kunnskapsgrunnlaget for stiftelsens prioriteringer ligger i dokumentet "Folkehelsestrategi for Agder 2018 - 2025". Fra SSB sine statistikker er vi fra før kjent med at utfordringene på levekårsfeltet stort sett er parallelle på Agder og i Telemark. Vi oppfordrer alle som vurderer mulighetene til samarbeid og bidrag fra Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør til å sette seg inn i dokumentet "Folkehelsestrategi for Agder 2018 - 2025", og i sitt utviklingsarbeid finne en klar forankring i forhold til på hvilket innsatsområde det aktuelle prosjektet vil gjøre en forskjell.
For å gjøre det lettere å vurdere om ideer og prosjekter kvalifiserer til bidrag fra stiftelsen har vi etablert tre prosjektkategorier som hver har litt ulike føringer:
- Realisering og forbedring
Stiftelsen kan bidra med opptil 100% finansiering av konkrete forebyggende levekårsprosjekter som bygger på anerkjent forskning og dokumenterte metoder, og som gjennom prosjektperioden realiseres og tilpasses lokale forhold på Agder og i Telemark. Typiske prosjekter har en varighet mellom 1 – 4 år. I tillegg til å vurdere dokumentasjonen for at tiltaket har forutsetninger for å lykkes, vil stiftelsen i sine vurderinger av prosjekter i denne kategorien legge særlig vekt på økonomiske bærekraft i forlengelsen av perioden med støtte, at prosjektet svarer opp uttrykte behov i de gruppene prosjektet er rettet inn mot og at prosjektet har god forankring i organisasjoner med tilstrekkelige ressurser til å gjennomføre planene. Det er også vesentlig at det foreligger tillitsvekkende planer for evaluering, læring og senere erfaringsdeling.
Se eksempler på tidligere tildelinger i denne kategorien.
- Forskning og evaluering
Stiftelsen kan bidra med inntil 50% finansiering av forsknings- og evalueringsprosjekter på levekårsfeltet. Typiske prosjekter har en varighet mellom 1 – 4 år. I tillegg til at prosjekter i denne kategorien minimum skal være 50% delfinansiert av andre, vil stiftelsen i vurderinger av denne type initiativer legge særlig vekt på metodisk kvalitet og regional relevans.
Se eksempler på tildelinger i denne kategorien.
- Mer av det gode
Etablerte ideelle organisasjoner vet ofte hvor de menneskelige utfordringene i våre lokalsamfunn er størst, og hvem som her og nå trenger «en hjelpende hånd». Stiftelsen har derfor øremerker en andel av sine årlige tildelinger til å forsterke etablert og velfungerende arbeid utført av ideelle organisasjoner som i hovedsak baserer seg på frivillige ressurser. Vi vil stimulere til at det kan gjøres mer av det vi vet virker! I vurdering av prosjekter i denne kategorien vektlegges erfaring på det aktuelle feltet, tidligere resultater av arbeidet som kan forsterkes med midler fra Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør, beskrivelse av behov og kapasitet til å gjennomføre prosjektet. Det kan også være aktuelt å støtte innkjøp av nødvendig utstyr.