Informasjon om Forsvarsdepartementets tilskuddsordning til akademiske institusjoner og universitetsmiljø innen sikkerhets- og forsvarspolitisk forskni
Forsvarsdepartementet
Tilskuddsordningen er ment for forskningsinstitutter, høyskoler og universiteter med kompetanse på sikkerhets- og forsvarspolitiske temaområder. Denne utlysningen retter seg mot slike institusjoner i Norge.
Målet med tilskuddsordningen:
Forsvarsdepartementet (FD) har siden 1994 bidratt til relevant forskningsbasert kompetanse om sikkerhets- og forsvarspolitiske spørsmål i Norge ved å finansiere spesifikke prosjekter som analyserer sikkerhets- og forsvarspolitiske temaer av særlig interesse for FD og Forsvaret. FDs forskningsstøtte fordeler seg mellom støtte til forskningsprosjekter av ett til tre års varighet, tematiske programmer og doktorgradsstipender opp til fire års varighet.
Veiledende tematiske momenter for tilskudd i 2023:
Utledet av de åtte faglige kriteriene vil FD, for tilskudd i 2023, legge vekt på om de enkelte prosjektforslagene treffer ett eller flere av de spesifikke tematiske momentene nedenfor (temaene er ikke i prioritert rekkefølge).
- Norges sikkerhetspolitiske og militære handlingsrom, blant annet som følge av kommende finsk og svensk NATO-medlemskap.
- Norsk forsvarskonsept: historikk og framtidig perspektiv.
- Geopolitisk utvikling i Norden og Østersjøområdet som følge av kommende finsk og svensk NATO-medlemskap.
- Tysklands endrede sikkerhets- og forsvarspolitiske rolle.
- Utviklingen i den tysk-franske samarbeidsaksen, inkludert Frankrikes fokus på EU.
- Den politiske utviklingen i triangelet EU, NATO og USA.
- Implikasjoner for Norge av NATOs nye strategiske konsept.
- Utviklingstrekk i russisk innenrikspolitikk: Fortsatt regimestabilitet?
- Utvikling i amerikansk internasjonalt militært engasjement og samarbeid.
- Kinas posisjon i globale og regionale maktrelasjoner, herunder andre asiatiske aktørers rolle.
- Sikkerhets- og forsvarspolitiske konsekvenser for Norge av ny teknologi.
- Klimaendringer som faktor i sikkerhetspolitikken.
- Økonomiske og handelsmessige verdikjeder, regionalt og globalt, som drivkraft i sikkerhetspolitikken.
- Betydningen av krigens folkerett: erfaringer fra Ukraina- krigen. Folkerettslige implikasjoner av sammensatt (hybrid) virkemiddelbruk.
- Strategisk stabilitet, rustningskontroll - og krig i Europa: Hvilke muligheter for kontroll- og stabilitetsmekanismer i det sikkerhetspolitiske systemet?
Søknaden må inneholde en prosjektbeskrivelse på 3-4 sider, milepæler, tidslinjal og utkast til budsjett. Søknaden må også inneholde prosjektlederens CV (inkludert liste over eventuelle tidligere publikasjoner), samt navn på og beskrivelse av eventuelle samarbeidspartnere / medarbeidere.
Tilskuddsordningen er ment for forskningsinstitutter, høyskoler og universiteter med kompetanse på sikkerhets- og forsvarspolitiske temaområder. Denne utlysningen retter seg mot slike institusjoner i Norge utenom forsvarssektoren, men med unntak for Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). FFI er et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter og som driver forskning basert på tilskudd fra det offentlige. De akademiske institusjonene under Forsvarets høgskole (FHS) vil fra 2023 kunne bevilges prosjektmidler i et parallelt budsjettløp gjennom tildelinger over Forsvarets budsjettkapittel.
Hvem og hva det kan tildeles tilskudd til:
Tilskuddsordningen er basert på åpen konkurranse. For 2023 kan FD gi prosjektstøtte til norske forskningsinstitusjoner, institutter, høyskoler og universiteter, som forsker på sikkerhets- og forsvarspolitiske problemstillinger og som kan dokumentere:
- tilfredsstillende faglige og akademiske kvalifikasjoner,
- forskningsaktiviteter i samsvar med tilskuddsordningens formål og øvrige gjeldende forskningsfaglige og -etiske retningslinjer,
- god budsjettbalanse,
- økonomisk egeninnsats,
- at forskningen skal presenteres på et skandinavisk språk eller på engelsk,
- at tidligere prosjekter fra samme søker er bekreftet fullført.
Faglige kriterier som grunnlag for tilskudd
Søknader må ha relevans i forhold til ett eller flere av følgende overordnede faglige kriterier:
- Norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk, inkludert evne til å gi kunnskap om og innsikt i problemstillinger som Norge står overfor.
- Kunnskap om internasjonale rammebetingelser og hvordan disse påvirker Norges internasjonale stilling og sikkerhet.
- Kompetanseoppbygging og styrking av det norske fagmiljøet om statlige og ikke-statlige aktører og endrede geopolitiske konstellasjoner.
- Utviklingen av krigens folkerett og andre aktuelle rettslige spørsmål knyttet til militære operasjoner.
- Økt kunnskap om og innsikt i endringer i sikkerhetssituasjonen og konsekvensene for Forsvaret.
- Kunnskap om bakgrunnsfaktorer, dynamikk og skillelinjer i norsk politikk på det sikkerhets- og forsvarspolitiske området.
- Sikkerhets- og forsvarspolitisk ordskifte i Norge.
- Doktrine- og kunnskapsutvikling og det sikkerhetspolitiske grunnlaget for langtidsplanlegging i Forsvaret.